DIY Ruksačik zo starých nohavíc

augusta 03, 2017

Dnes vám prinášam remake minulého návodu na ruksačik zo starých džínsov, ktorý ma tak potešil, že som mala v hlave hneď návrh na ďalší ruksačik. A tentokrát som postup aj nafotila, aby bol zrozumiteľnejší ako minule. Tak šup šup do toho! :)

Čo budete potrebovať:
- staré nohavice akejkoľvek látky či materiálu
- nožnice
- ihlu a nite
- zips
- špendlíky
- vyšívací bubon (ak si idete vyšiť obrázok)
- trpezlivosť :)


Ako prvý krok rozstrihneme nohavice z vnútornej strany stehnovej časti nohavíc, od spodku až po rozkrok, na oboch stranách a následne džínsy otočíme a zadnú časť (kde sa normálne nachádzajú cenné polovičky) prestrihneme napolovicu.
Takto získaný materiál preložíme na seba a vystrihneme si všetky časti ruksaku: nakreslíme si tvar ruksaku vo veľkosti, v akej ho chceme mať. Nekreslíme cez šitie nohavíc! Vrchnú a spodnú vrstvu džínsov podľa predkresleného tvaru zašpendlíkujeme a vystrihneme. Vznikli nám dva rovnaké kusy látky, ktoré predstavujú prednú a zadnú časť ruksaku (NA OBRÁZKU JE TO ČÍSLO 1).
Ďalším krokom je označiť si, kde začína a končí zips. Priložíme zips dokola okolo vrchnej časti vystrihnutej látky, aby bol na na oboch stranách v rovnakej výške, a tieto miesta si zaznačím kriedou. Teraz si odmeriame dĺžku spodnej časti ruksaku od jednej značky, po druhú. Na základe tejto dĺžky si na džínsoch zakreslíme obdĺžnik, jedna strana bude mať dĺžku, ktorú sme práve namerali + 1 cm navyše a šírka je na Vás, koľko miesta chcete v ruksaku mať. Ja som mala šírku 11 cm + 1 cm navyše a dĺžku 37 cm + i cm navyše. Vystrihnete.
Ďalej si odmeriame dĺžku zipsu a narysujeme si dva obdĺžniky v tejto dĺžke + 1 cm, môj zips mal dĺžku 55 cm. Obdĺžnik bude mať polovičnú šírku predošlého obdĺžniku. Takže máme dva obdĺžnikové kusy látky s rozmermi zipsu * cca 5,5 cm (+1, cm na každej strane) - ČÍSLO 3, jeden kus látky predstavujúci spodnú časť ruksaku (ČÍSLO 5) a prednú a zadnú časť ruksaku.
Nakoniec zo zvyšnej látky vytrihneme dva dlhé obdĺžniky na ramienka (ČÍSLO 2) a jeden kratší obdĺžnik na pútko, resp. uško (ČÍSLO 4)
 Na prednú časť ruksaku si predkreslíme obrázok, látku vložíme napevno do bubna a nakoniec vyšijeme. Tento krok je samozrejme dobrovoľný. Ja som si zvolila japonského kapra Koi, hoci som najprv rozmýšľala nad sakurou.
 Nasleduje rišitie zipsu ku dvom užším obdĺžnikom. Prišívame zvrchu. Obdĺžnik si ohnem tam , kde mám vyznačený 1 cm navyše a prišpendlíkujem ho ku zipsu. A potom už iba šijem, čo najtesnejšie ku zipsu. Zopakujem aj s druhou stranou.
 Následne priložím vonkajšími stranami k sebe širší obdĺžnik a práve zošitý zips a na koncoch zošijem dokopy (po vyznačenej značke 1 cm od kraja) čo najbližšie ku začiatku a koncu zipsu. Aby bol ruksak pevnejší, zošijem túto časť aj zvonku.
Teraz už môžme prišiť prednú stranu ku bokom ruksaku. Ku lícnej strane prednej časti ruksaku prišpendlíkujem boky ruksaku, lícnou stranou dnu. Prišpendlíkujem na vyznačenej 1 cm značke a prišijem k sebe. Už máme hotovú prednú časť ruksaku.
Teraz ešte pred prišitím aj zadnej časti, si pripravím ramienka a uško. Pás ohnem na polovicu a zošijen na dlhších krajoch. Keď budú zošité, ramienka jednoducho prevrátite (nebolo to síce také jednoduché, ale dá sa to spraviť) . Takto vzniknuté ramienko som zažehlila tak, aby šitie nebolo vidno (šitie bolo na jednej strane v strede, predná strana ramienok bola bez šitia) a ramienka držali svoj tvar. Uško robíme úplné rovnakým postupom.
 Nakoniec ku bočnej časi ruksaku prišpendlíkujem ramienka a uško na miesta, kde ich chceme mať, prevrátime ruksak a ramienka doň vložíme. Následne si odopneme kúsok zipsu, aby sme po prišití vedeli ruksak prevrátiť naspäť. Nakoniec prišpendlíkujeme zadnú časť ruksaku a zašijeme dokopy.

Ruksak prevrátime a je hotovo! Môj výsledok skončil nasledovne:
Inuyasha tvrdí, že sa veľmi podaril a je pripravený na dovolenku! :) Tak snáď sa páči aj vám a nechajte sa inšpirovať, nech je na svete viac takýchto roztomilých ruksačikov ! :)









You Might Also Like

0 komentárov

#follow me on instagram