Ak ste "panelákový" človek, tak aj vy ste zažili tieto TYPY SUSEDOV

augusta 11, 2017

Už od malička som "panelákové dieťa", resp. odjakživa som žila v paneláku či bytovke. To so sebou prináša mnoho kladov aj negatív, a jedným z mnohých sú práve susedia. Nie vždy sú zlí a problémoví, ale väčšinou tomu tak, bohužiaľ, je. Najmä v panelákoch, kde je mnoho bytov, je ťažké tam nadviazať nejaké prívetivé susedské vzťahy, a taktiež, fluktuácia obyvateľov panelákov je celkom vysoká (včera oproti býval opilec, dnes rodinka s deťmi, čo z toho je väčšia výhra?). Tak som sa rozhodla spísať a zároveň sa podeliť o skúsenosti s rôznymi typmi susedov. Všetky typy pochádzajú z mojej vlastnej dlhoročnej skúsenosti. Nie je v mojom záujme nikoho uraziť, ale toto sú holé fakty! :)
1. Domovníčka
Začnem tým najdôležitejším človekom, teda, aspoň sa tak správa. Je ním domovníčka. Charakteristickými prvkami je vek po 60+, samota, nuda, miešanie sa do života a znepríjemňovanie dňa. Domovníčky sú väčšinou osamelé dámy vo vysokom veku, ktoré sú už na dôchodku tak dlho, až sa začali nudiť, a tak hľadajú uplatnenie niekde inde. A tak hrdo prijímajú pozíciu domovníčky. Ale s veľkou mocou, prichádza veľká zodpovednosť a čo je horšie, s veľkou právomocou sa zvyšuje aj ego a povýšenosť. Inak sa to vysvetliť nedá. Domovníčka má oči všade a kde ich nemá, tam má svoje druhé oči v podobne inej osamelej dôchodkyne, ktorá však už nedokáže toľko chodiť a tak stále sedí pri okne a sleduje dianie. Ak sa pozornému oku niečo nepozdáva, okamžite vypisuje oznam na papier, v ktorom "Výslovne žiada" alebo "Prosí spolubývajúcich" a zvyčajne končieva niekoľkými výkričníkmi a vetičkou "Za pochopenie ďakujem".Zvyčajne sa nezdraví a ani neodzdravuje mladým spoluobčanom, iba ak ide okolo nejaký starší sused, musí si predsa zachovať tvár.
2. "Umelci" a sloni
Pod honosným názvom umelci sa skrývajú osoby hrajúce na hudobný nástroj a taktiež tanečníci. Apod tanečníkov spadajú aj ostatní susedia, ktorých pohyby predstavujú nácvik írskych tancov na Lord of the Dance, za ktoré by sa nehanbil ani Michael Flatley. Vďaka Bohu, že sa im do rúk nedostala obuv na step. Aj keď niekedy sa zdá, že si ako domácu obuv
obstarali holandské dreváky.
A čo sa slonov týka, niekedy sú to zároveň aj umelci. Sloni sú totižto osoby, ktoré po byte očividne chodia po pätách. Alebo si poskakujú. Alebo naozaj nosia dreváky. Kto to vie, keby to tak nebolo, tak potom ako si má normálny človek vysvetliť ten neskutočný buchot? Ešte je možnosť, že by hrali na bubnoch, a to vlastne tiež zapadá do kategórie umelcov. Najhoršie je, keď je sused zároveň tanečný slon a ešte aj hrá na hudobný nástroj. To by som nikomu nepriala. (zdroj obrázku)
3. DJ-ovia
Ak sa náhodou chcete cez deň trošku vyspať, alebo si v kľude čítať či oddychovať, žiaden problém, sused DJ vám k tomu zapne skvelú relaxačnú muziku, napríklad Chop Suey alebo niečo podobné. Oni to nemyslia v zlom, chcú vám iba ukázať, aký majú vycibrený hudobný vkusa chcú sa s ním podeliť. A možno vás chcú inšpirovať ku skvelej hudbe. A možno sa chcú iba pochváliť novou sústavou reproduktorov po celom byte.

4. Pařmeni alias Párty ľudia
Ich revírom je garzonka, ich tempo je hlasné, ich parťákmi sú kamaráti, párty a nočný život. Ich súpermi sú susedia a nočný kľud. Pařmeni z bytu 17.
Tak nejak by asi znela celkom trefná charakteristika tohto typu susedov. Nerešpektujú nočný kľub, ba mám pocit, že to ich práve naštartuje. Milujú zábavu a párty, a dokážu oslavovať celé dni aj noci. Ostatní susedia to buď pretrpia alebo nad tým mávnu rukou a povedia si, veď aj my sme raz boli mladí...A v najhoršom prípade zasahuje sama najvyššia, pani domovníčka. Na pomoc si prizve samozrejme mužov zákona. A vtedy sa zábava končí.

5. Psíčkari
Nie je nad to, keď si pracovne vyťažení susedia zaobstarajú šteňa. A dajú ho na balkón, keď už je samo doma tak nech má teda aspoň čerstvý vzduch. A ako to vidí pes? "Kam odišli? Vrátia sa ešte niekedy? Fňuk, asi budem celý deň plakať a zavýjať aby som dal všetkým najavo, aký som tu sám a smutný." A vám je ho ľúto ale žiaľ, nedá sa nič robiť. Najhoršie na tom je, že toto kvílenie prebudí panelákových trhačov, cháp armádu yorkshirov a maltézakov, ktorí sa rozštekajú na každý najmenší pohyb či zvuk. Ak vám niekedy chýbali zvuky divočiny, stačí sa presťahovať do paneláku.9 z 10 Ace Venturov odporúča toto bývanie.

6. Mladí, čerství rodičia
All day, all night, all day, all night....Detský rev. Stále dokola. Keď ste si mysleli, že ten ratlík z tretieho reaguje na každý pohyb, tak to ste ešte nepočuli to decko z piateho. Teda, asi ste ho počuli. Aj keď bývate v paneláku oproti. Chápem, deti plačú, ale niekedy má človek pocit, že on sám je rodičom, keďže usí vstávať ku každému plaču dieťaťa hoc aj o tretej ráno. Tento typ susedov je je samozrejme najväčším nepriateľom všetkých predošlých kategórií, predovšetkým psíčkarov. Veľmi radi totiž tieto čerstvé maminy vyklopkávajú u každého suseda a upozorňujú ho na hluk, či už veľký alebo slabší, pretože "Malý mi nemôže zaspať".

7. Interiéroví dizajnéri
Tešíte sa, že je víkend, po celom týždni roboty a školy si konečne môžte pospať, oddýchnuť. Ale tento názor s vami nezdieľajú tzv. interiéroví dizájnéri, ktorí potrebujú od 7:00 prerábať byť. Presúvať nábytok šúchaním po zemi, vŕtaním príklepovou vŕtačkou a podobne. A do toho samozrejme partnerka ineriérového dizajnéra začne klepať rezne, veď aby po tej práci nebol hladný. Keďže je naozaj nutné, aby sa začalo prerábať takto skoro, tak vám teda želám krásne, ničím nerušené ráno!

8. Erotoman
To je sused alebo slečna suseda, ktorá má rada sex, a pavdepodobne ho má taký skvelý, že sa s tým zážitkom chce podeliť s celým panelákom. Aby si po takom sexe aj susedia zapálili.

9. Pohoďáci
To sú susedia, ktorým nič nevadí, na nič sa nesťažujú, nerobia hluk. Po pravde sú tak tichý, že niekedy rozmýšľate či tam niekto žije, a keď áno tak či ešte žije. Ale v skutočnosti je radosť mat takých susedov, najmä nad sebou.

10. Tí milí
Aby som nebola iba kritická, mám aj mnoho dobrých skúseností. Najmä s milými starčekmi. Ja som ten typ, čo vždy podrží dvere komukoľvek. Takže veľakrát to skončilo pokecom vo výťahu. A starší páni vždy radi vidia mladé dievča, s ktorým sa porozprávajú o počasí, zážitkoch z mladíckeho života a podobne. Alebo je tu aj ten rovesník, s ktorým sa po čase skamarítite. Vďaka božstvám, že existujú aj takýto susedia.

A čo vaše skúsenosti so susedmi? Našli ste ich niekde v tomto zozname?

You Might Also Like

0 komentárov

#follow me on instagram