Klišé každej shoujo mangy

augusta 22, 2017

Za tie roky, čo čítavam mangy žánru shoujo (pre dievčatá), som si všimla istých charakteristických znakov, ktoré sa v 85 % máng tohto typu nachádzajú. Pravdaže, nie v každej, ale to sú práve tie výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Veď posúďte sami, či mám alebo nemám pravdu.

1. Postavy

zdroj obrázku
Hlavná dievčenská postava je v shoujo mange kľúčová. Jej život je podpísaný tragickou minulosťou - zomreli jej rodičia, jeden z rodičov, brat, sestra, alebo ju a jej mamu (často aj so sestrou) opustil/zomrel otec a ostali v dlhoch. Jednoducho tragédia. To do značnej miery poznačilo jej život - je chudobná, má radikálny názor na mužov, obviňuje sa zo smrti rodičov a podobne. Ale aj napriek tomu je veselá a veľmi milá a priateľská.
Čo sa týka vzhľadu - takmer vždy má tmavé vlasy, je nízka, štíhla a plochá.
Hlavnou hrdinkou môže byť buď:
1. Hlučný typ = blbka - dievča, ktoré nevyniká takmer v ničom, či už je to učenie, varenie, ručné práce, prakticky v ničom. S hlavnou mužskou postavou má kúsavo-šteklivý vzťah, radi sa navzájom provokujú a podpichujú, mužská postava často tej ženskej vraví blbka a podobne, tiež sa jej smeje za jej plochý hrudník.
2. Tichý typ - dievča, ktoré je tiché a hanblivé, pochopenie pocitov jej často trvá niekoľko kapitol a častokrát býva aj rozuzlením či záverom mangy. Je veľmi šikovná, pracovitá, múdra, rada všetkým pomáha s učením či vyrába darčeky, vie variť. S mužskou postavou majú pomaly sa rozvíjajúci vzťah, ktorý sa ťahá ako žuvačka na rozpálenom asfalte.
 
zdroj obrázku
Hlavná mužská postava býva často charakteristická taktiež tragickou minulosťou, ktorá však dlho nie je známa, a teda je tajomstvom. Tajomstvom, z ktorého sa potom vykluje napríklad, a to dosť často, že hrdina pochádza z veľmi bohatej zámorskej rodiny, alebo spáchal hrozný hriech v minulosti.
Už spomínaná rodinná anamnéza spôsobila, že má hlavná postava svetlé vlasy a črty cudzinca - veľmi často je to Anglicko. Okrem vlasov je hlavná postava dobre stavaná, vysoká a štíhla a športová.
Hlavné črty mužskej postavy sú, že je dokonalý vo všetkých smeroch. Vyniká v každom športe, má vždy skvelé známky, vie variť, hrať na hudobný nástroj, čokoľvek, čo si zaumieni, dokáže. A ak niečo nedokáže, časom zistíme, že to bolo ohromné tajomstvo, a že to vlastne dokáže ale šokuje tým všetkých, vrátane hlavnej ženskej postavy.
Je to rodený flegmatik, no keď sa jedná o jeho objekt záujmu, teda hlavnú ženskú postavu, nadobúda romantické, ochrankárske a superhrdinské schopnosti nevídaných rozmerov. Skutočný pán dokonalý, princ na bielom koni.

zdroj obrázku
Aby väčšina shoujo máng mala nejaký príbeh, zápletku, musí v nej byť milostný trojuholník, ktorý zakončuje dobre vyzerajúca mužská postava. Väčšinou je to priateľ z detsva hlavnej ženskej postavy, súrodenec hlavnej mužskej postavy, alebo spolužiak. Má obrovský záujem o hlavnú ženskú postavu, a je ochotný pre to urobiť čokoľvek. Hlavná ženská postava sa cíti náklonnosťou tejto postavy veľmi polichotená, a trávi s ňou mnoho času, čo sa samozrejme nepáči hlavnej mužskej postave. A tu vzniká spomínaný milostný trojuholník.
Táto postava má zväčša tmavé vlasy, býva pozornejšia k hlavnej ženskej postave, je jej úplne oddaný.

 

2. Dej a zápletka

Dej sa vo väčšine prípadov odohráva na strednej škole. Hlavnej ženskej postave sa buď prihodí niečo nečakané, čo zo zásady ovplyvní a zmení jej život (pri fantasy mangách napríklad stretne nejakú fantasy postavu/stane sa bohyňou/dostane sa do fantasy sveta a pod.), je nová na škole a zahľadí sa do školského playboya, na školu príde nový študent. A láska je na svete. Priebeh býva taktiež veľmi podobný a ľahko predvídateľný. Hlavnú mužskú postavu veľmi dievčatá nezaujímajú, všetky vyznania odmieta, no práve hlavná ženská postava mu niečím učaruje, a jej vyznanie prijíma. A potom zažívajú mnoho príjemných, nepríjemných a vtipných situácií, čím sa prehlbuje ich vzťah. Práve vo chvíľach najväčšieho šťastia sa objaví hrozba v podobe iného muža či ženy, ktorý tvorí už spomínaný milostný trojuholník. Ten sa pochopiteľne neskôr vyrieši a manga má happy end, na ktorý každý čakal.

3. Ostatné

Niekoľko ďalších spoločných znakov:
  • takmer v každej shoujo mange je kultúrny festival, na ktorom sa koná vyznanie lásky a moment, kedy uvidí mužská postava ženskú postavu v kimone/yukate, a spolu následne sledujú ohňostroj
  • všetky ženy okrem hlavnej ženskej postavy majú väčšie prsia
  • držanie za ruku je niečím neuveriteľným a fantastickým
  • hlučná hlavná hrdinka má väčšinou svoju hlášku či prezývku pre hlavnú mužskú postavu, ktorú stále opakuje
  • hlavná mužská postava sa vždy objaví tam, kde ju je práve treba aby zachránil hlavnú ženskú postavu
  • ak nevie hlavná ženská postava variť, spravidla nevie ani rozpustiť čokoládu a naliať ju do srdiečkovej formy (no vážne, ako sa dá toto pokaziť?)
Tak, to boli moje postrehy zo shoujo máng. Máte pocit, že ste práve takýto príbeh čítali? No, niečo na tom bude.

 


You Might Also Like

0 komentárov

#follow me on instagram