Ach, tie fejsbúkové blbky...

mája 16, 2017


Dnes z ostra, milí čitatelia! Dnes mi (zas a znova) spamuje nástenku jedna z mojich "priateliek" na fejsbúku. Vytáča ma to do vývrtky, no aj keď som jej veľakrát chcela niečo napísať, z úcty k jej fejsbukovému životu som to neurobila. Zničilo by jej to pravdepodobne celý ružovo sfarbený svet. Tak sa zdôverím so svojim "trápením" aspoň tu.
(menšie upozornenie:ak nechcete počúva krutú realitu, ani nečítajte ďalej). A verte či neverte - takmer všetky dole zmienené typy fejsbukových ľudí sú z jednej osoby!

1.TYP - Zberateľ
Presnejšie zberateľ lajkov. Dal by sa rozdeliť na dve skupiny - Narcis zberateľ a Charitatívny zberateľ.
Narcis zberateľ - jedinec, väčšinou ženského pohlavia. Na svoj profil zavesí denne aspoň tri fotky (najmä "selfíčka") a čaká. Čaká, čaká...áá, prvý sa už chytil! A potom sa stále pripočítavajú - "lajky". Na konci dňa, ak nie je spokojná tak nevadí, počká do rána (veď vie, že niektorí ľudia cez deň pracujú, tak si to pozrú až večer). Ráno, keď sa už príval lajkov zastavil, (a teraz reálny prípad mojej spolužiačky) označí sa na vlastnej fotke, aby sa opäť každému zobrazila na nástenke. Chytrý ťah!!! Prípadne si lajkne vlastnú fotku, to sa tiež zobrazí na nástenke, ale o tom neskôr...
Charitatívny zberateľ - to je typ zberateľa, ktorý zbadá obrázok typu: lajk pre deti v Afrike, lajk pre tohto psíka, lajk pre zbité dieťa..., okamžite sa toho chytí a zdieľa. Nezabudne dať tiež lajk (samozrejme) a pre istotu to zdieľa aj na nástenku niektorých priateľov. Veď viete, preistotu. A najhoršie je, že veľa ľudí to lajkne a má pocit, že cez lajky sa prenáša jedlo a hoja rany! Zázračný všeliek tie lajky...
A ešte je jeden výnimočný zberateľ, ktorý zbiera lajky na veľmi užitočné veci - napríklad: daj lajk na tento rožok len tak...

2. TYP - Archeológ
To je vyššie spomínaný typ, ktorý po roku, dvoch začne lajkovať buď svoje alebo cudzie staré fotky, aby sa na neho náhodou nezabudlo. A ešte častejšie nejaké staré fotky aj pridá, môžu to byť fotky z detstva á la "kuknite aká som bola roztomilučkááá ♥ ♥ ♥ :* :*" alebo "takto som sa menila...", ale to je ešte ten lepší prípad, lebo potom sú aj archeológovia, ktorí vykopávajú fotky, ktoré mali byť navždy pochované kdesi s Tutanchamonom, a už nikdy nemali uzrieť svetlo sveta. To sú tie, veď viete, s párty pred dvoma rokmi, kde ste objímali istú bielu keramickú "pani"...

3. TYP - Hráč
Ledva ráno rozlepí oči, a už otvára fejsbuk, aby mu náhodou neumrela krava/nevyschla úroda, či podobné životu dôležité skutočnosti. Väčšinu dňa sa hrá, a keď nie, aj tak má popri tom čo robí pustené okno s hrou. Myslím, že tento typ je len modernou verziou ľudí závislých na automatoch - veď povedzme si úprimne, dokáže pri hrách stráviť deň aj noc, a hoci nevynechá prácu hrá sa aj v nej a dopadá to na jeho sústredenosť a teda aj konečné výkony, niektoré hry aj žerú peniaze...No navyše bonus - hráč má nutkanie zlákať do svojho sveta všetkých. Priznajte sa, komu denne nepríde minimálne 5 žiadostí na hry?? Pošli mi život, pridaj sa a bla bla bla...keď sa chcete hrať, pre Boha/Alaha/Budhu aj Krišnu, vynechajte z toho obyčajných ľudí.

4. TYP - Súťažiaci
Súťaží o všetko. O kabelku, o šaty, o topánky, o zájazdy, o použité gaťky Plačkovej...jednoducho o všetko! Keď len dávajú lajk a zdieľajú, to sa ešte dá, ale súťaže typu - pošli fotku, zbieraj lajky a vyhraj - tie sú fakt otravné. V tom prípade je súťaž iba o tom, kto má viac priateľov a vie si zohnať viac lajkov. "Otvoríš si fotku a dáš mi prosím lajk? Ďakujem a oplatím :* :* :*" - nie nedám, si škaredá a nemám ťa rada. a bodka. Aj tak si vytvoríš 20 nickov aby si mala viac lajkov. Ja to viem, ty to vieš, všetci to vedia. Božechráň keď tú súťaž vyhrá a vyhrá vlastné portfólio či iné fotenie....

5. TYP - Modelka
Tak trochu súvisí so 4.typom. Totižto ak daná osoba (opäť najmä ženského pohlavia) vyhrá, alebo ju nejaká dobrá duša profesionálne nafotí, čakajte toto - nová profilová fotka, 20 nových fotiek v albume. A keď si myslíte, že ž je konečne po všetkom, mýlite sa. To je premyslená taktika. Do albumu síce pridala už 20 fotiek, ale ďalších dvadsať bude pridávať. Postupne. Každú hodinu. A keď sa konečne minú, nejakým úžasným filtrom ich upraví (ako keby fotografova úprava nestačila, je mi vás ľúto fotografi) a poprípade na ňu písmom (na ktorom nefungujú mäkčene) pridá nejaký neskutočne-dychberúci-motivačno-poučný citát. A má čo pridávať na ďalších 24 hodín. A potom sa kolobeh opäť opakuje a Modelka sa mení na Archeologičku a Zberačku.

6. TYP - Utrápení a nepochopení
To sú tí, ktorí majú každý deň nejaký iný problém. A nezabudnú sa so všetkými podeliť. Veď nikto iný okrem nich svoje problémy nemá. Nie som si istá, prečo hľadajú oporu v komentároch a nejdú radšej za niekým osobne, ale na to je môj fejsbukom-nezničený rozum prikrátky. A viete čo je ešte lepšie? Statusy typu : :(, Niekto sa cíti nešťastne...A keď sa niekto uráči zaujímať a spýta sa prečo, dostane jednoduchú odpoveď: To je jedno, To je na dlho, Nechaj tak, Nerieš...TAK PREČO SI K***A DÁVAŠ TAKÝ STATUS? Choď si sadnúť do kúta, napi sa a daj si facku.

7. TYP - Angličania
Pozn. Platí aj pre iné jazyky, ale pre angličtinu najviac. Myslím, že to je hneď jasné. Presvedčení o svojej angličtine, dajú úžasný status/komentár/popis k fotke, v ktorom všetkým ukazujú, ako "úžasne" vedia anglicky. Možno majú utkvelú predstavu o tom, že ak vetu napíšete anglicky, je to niečím výnimočné...Ale v dnešnej dobe už nie. Ak nevieš, nepíš. Ani ja neviem dokonale anglicky, ale preboha, napísať slovo v "angličtine", ktoré mi ani Google Translator nepreložil, to už chce tréning. Ale veď čo, nikto nie je dokonalý. It is one...

8. TYP - (NE)Štúrovci
Alebo aj odporcovia spisovného jazyka. Myslím, že to čo dáte na nástenku o vás má niečo vypovedať. A preto sakra keď chcem niečo napísať a nie som si istý I/Y, opýtam sa/dám do Googlu/nájdem v slovníku...Lebo napísať vyjagra (áno, čítate správne) je extrém...To už sa aj Štúr štyrikrát v hrobe poobracal!

9. TYP - Vševed
Vyjadrujúci sa ku každej téme. Vyjadruje svoj (väčšinou negatívny, ale maximálne odborný a pravdivý) názor ku ktorejkoľvek súčasnej téme. Politika, terorizmus, šport, homosexualita, rasizmus...vo všetkom sa vyzná, a bude vás presviedčať o svojej pravde (čo na tom, že nemá žiadne pádne argumenty a dôkazy). A taktiež sa rád zapája do rôznych diskusií na tieto témy. On sám má vždy pravdu, ale ak sa pomýlite vy, dá vám to z radosťou najavo - napríklad okopíruje čosi z Wikipedie aby vás opravil a vyviedol z omylu.

10. TYP - Zamilovaní
Dobre - ja schvaľujem ľudí, ktorí sú spolu šťastní tak, že to chcú vykričať celému svetu. Ale každý deň pridávať 10 fotiek "s miláčikom" tam a hentam...Všetci vám gratulujeme, ale radšej si užívajte čas spolu, miesto fotenia sa pomaly aj počas sexu a okamžitého zverejnenia všetkých (aj rozmazaných) fotiek. Láska je krásna, ale po čase je to otravné (najmä pre single). Seriózne, strčte si vaše srdiečka do riti!

11. TYP - PROPedofil ála fenomén Biomatiek
Alebo aj šíriteľ vhodného materiálu pre pedofilov. Je krásne, keď sa niekomu narodí bábätko a chce sa ním pochváliť, tiež si také fotky rada pozriem - ale - sto fotiek za deň, kedy bábo robí všetky možné aktivity (práve vyšlo z pošvy, papáme, kakáme, hráme sa, smejeme sa), nie je len otravné ale aj nebezpečné. Profesionálne fotky - dobre, Prvé narodeniny - v pohode, ale koho zaujíma každý boží mesiac vášho dieťaťa? Možno tak jeho starých rodičov, tak sadnite do auta a choďte ich konečne navštíviť!!

12. TYP - Beznádejný prípad
Tentokrát ide väčšinou o mužov. Takmer každá baba má minimálne jedného. Je to ten chalan, ktorý olajkuje každú fotku babe, ktorá sa mu celý život páči, ale bol odmietnutý už asi milión krát. Taktiež pridáva komentáre ako: stále krajšia a krajšia, pristane ti to, nádherná a podobne...Hoci sa ti hnusia a robíš si z nich pred kamoškami srandu, máš ich v priateľoch pretože vieš, že pod každou fotkou máš istý lajk a koment.

13. TYP - Svalnáči/svalnatky
Nemusia mať nutne svaly, ale aj tak každý deň zaplavujú nástenku svojimi fotkami svalov. Alebo fotkami z fitka (v ktorom boli po prvý raz aj to preto, aby mohli dať 20 fotiek že tam boli). Nezabúdajú si dať do profilu fotku priveľmisvalnatého muža/ženy, pri ktorom je motivačný citát. A keď práve tlačíte čipsy a kolu, na nástenke vám vyskočia ich zelené raňajky, ktoré vyzerajú ako už raz požuté. Ich statusy sú prevažne o tom, ako boli behať/cvičiť/na crossfite...A nakoniec každý deň fotky pred a po...

Týmto článkom som nechcela nikoho uraziť, možno iba poukázať na skutočnosť, že dnešní ľudia zverejňujú na sociálnych sieťach všetko, aj to čo by malo ostať v súkromí. Verte, príde chvíľa keď vám to môže pekne znepríjemniť život, či už v profesijnej alebo súkromnej oblasti. Preto odporúčam si každý príspevok starostlivo zvážiť, a na dnes prajem pekný večer! :)

You Might Also Like

0 komentárov

#follow me on instagram