Rozprávkový Krakow

novembra 02, 2017

Po deprimujúcich no rozhodne poučných zážitkoch z koncentračného táboru v Osvienčime sme si naplánovali jeden deň na návštevu čarovného mesta Krakow. A môžem skonštatovať, že je to doposiaľ jedno z najkrajších miest v Európe, ktoré som navštívila. Okrem toho, že je to mimoriadne nádherné a očarujúce mesto, je tu stále čo robiť. Mesto skutočne žije! A vraj v noci je to ešte živšie ako cez deň, no my sme to šťastie spoznať nočný Krakow nemali, nakoľko po celom dni chodenia sme padli únavou, a to nevravím o mrazivom počasí. Nabudúce sa však určite do nočného Krakowa vydám! Dnes sa s vami podelím aspoň o krásy "denného" Krakowa.

Nemali sme presný plán, či vytýčený cieľ, ktorý chceme vidieť. Jediné, čo som naozaj NAOZAJ chcela vidieť, bolo japonské múzeum. Ale o tom neskôr. Našli sme strážené parkovisko neďaleko samotného centra Krakowa a do toho sme sa okamžite vybrali. A hoci to nebolo také jednoduché, a trošku sme poblúdili, narazili sme na príjemný park a tiež krásne historické budovy, ktoré sa nenachádzajú iba v centre. Ako napríklad tento "kostolík" so žiarivou strechou.
 
 
Keď sme sa do centra dostali, už na začiatku pešej zóny sme videli, že toto nie je iba tak obyčajné mesto. Vchádzali sme akýmsi kamenným "tunelom", v ktorom vyhrávali svoje melódie muzikanti. Hneď pri vchode bolo niekoľko umelcov vystavujúcich svoje diela, no zo všetkého najviac sa vynímala obrovská stena plná obrazov. Čarovné miesto s čarovným námestíčkom:
 

Od tohto okamihu sme už vošli do samotného centra, priamo na Rynek Główny (Hlavné námestie). Toto miesto mi pripomínalo vianočné trhy, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Milión ľudí, nespočet stánkov, vôňa jedla a celková atmosféra. Až mi z toho vyhladlo, verte mi. Preto som sa rozhodla vyskúšať niečo miestne, tradičné. A bol to pravý poľský praclík, ktorý tu predávali vari na každom metri štvorcovom. Vyzeral ozaj chutne, a hoci som už jedla rozhodne lepšie pečivo, svoj účel - zasýtiť - splnil. Po tomto "výdatnom" snacku sme zamierili rovno do stredu medzi stánky, ktoré, ako sme neskôr zistili, boli pravdepodobne blšie trhy. Ľudia tu predávali kadejaké haraburdy - staré lyžičky, odznaky, hodinky, a tiež rôzne handmade výrobky od výmyslu sveta. Celé námestie lemovali krásne budovy a na každom kúsku stál koč so zapriahnutými koňmi rôznych farieb nastrojených na romantickú prehliadku mesta.
tradičný poľský praclík
Hlavné námestie
škoda, že to kazili tie škaredé žlté dáždniky
 
 
 

Neďaleko námestia ml práve niekto svadbu, v jednom z krásnych chrámov v centre mesta. Pri tomto chráme sa nachádzala táto roztomilá upravená záhradka, ktorá mi pripomínala Alicu v krajine zázrakov.
 
Odtiaľto sme pokračovali dlhou ulicou, ktorá sa neskutočne podobala na bratislavskú Obchodnú ulicu. Z každej strany ju lemovali obchody a butiky, a tiež rôzne turistické atrakcie. Do dvoch sme sa nechali zlákať aj my. Prvou bolo múzeum voskových figurín, ktoré však bolo strašnou napodobeninou toho originálneho Múzea Madame Tussauds. Asi 80% vystavených figurín sa na svojich menovcov vôbec nepodobalo, alebo len minimálne. Marylin Monroe, ktorá stála pri vstupe, mala tak obrovské a neforemné prisa, až mi bolo za ňu do plaču, trio Hermiona - Harry a Ron vyzerali ako keby ich práve vzali z ázijského obchodu s textilom, a dali im parochne. Ale aj napriek tomu sme sa príjemne zabavili. A podarili sa mi aj niektoré celkom pekné "úlovky".

 
Odtiaľ sme opäť pokračovali ulicou a vlákala nás ďalšia atrakcia - motýlia záhrada. Na niečom takom som nikdy nebola. Tak sme tam vošli. Všade boli motýle, papagáje a rôzne tropické zvery. Zvieratká vyzerali naozaj vystresovane, a motýle boli očividne pod vplyvom nejakých láok, nakoľko len sedli na sieťke a priveľmi sa nehýbali. Hoci boli nádherné a pocit chytiť si motýla bol úžasný, napriek varovaniu o nedotýkaní sa krídel bol pohľad na motýle smutný. Detskí návšetvníci očividne zákaz nedodržiavali, a tak bolo mnoho motýľov otrhaných, ležali na zemi a nevládali už viac vzlietnuť. Na jednej strane nádherný a jedinečný zážitok, a na druhej strane smutný pohľad. Ďalšie z miest, kam by som nepúšťala deti.
 
To bola naša posledná atrakcia a už sme smerovali priamo ku zámku Wawel, ktorý sa týčil nad Krakowom. Bol to zámok ako z rozprávky, s nádherným nádvorím a vežou, z ktorej bol výhľad na celý Krakow. Rozhodne odporúčam si vstup do tejto veže zaplatiť. Nachádzali sa tu aj rôzne múzeá v rôznych častiach zámku.
 
 zámok Wawel s nádvorím
výhľad na Krakow z veže zámku

Z tohto zámku sme už videli svoj posledný cieľ za riekou - múzeum japonského umenia a technológie Manggha, kam som sa neskutočne tešila.
múzeum Manggha
ešte jeden pohľad na zámok Wawel z opačnej strany rieky

Keď sme dorazili do múzea, nadšením som bola celá bez seba. A hoci nebolo múzeum úplne najlacnejšie, neľutujem ani jedno euro, ktoré som za vstup zaplatila. Toto bolo to NAJ múzeum, aké som kedy navštívila. A nebolo to iba preto, že milujem Japonsko a jeho kultúru, ale bolo to veľmi pútavé, zaujímavé a tiež interaktívne múzeum. Nachádzala sa tu stála expozícia, ktorú tvorilo všetko charakteristické pre Japonsko - história, potraviny, samuraji, látky a kimoná, ukážka tradičného bývania aj so zenovou záhradkou a všetko čo k tomu patrí. Okrem toho tu bola mimoriadna výstava o hrách, kde ste mohli vidieť vývoj herných konzol, tradičné japonské hry (napr. Shogi, Go), Pokémonov, mangu a iné, naozaj veľmi zaujmavé hry a hračky. A to najlepšie bolo, že toto múzeum bolo iteraktívne! Narozdiel od iných múzeií, kde sa nesmiete ničoho dotýkať, tu ste si mohli mnoho vecí vyskúšať! Či už poskladať si origami s inštruktorom, zapliesť si tradičnú kľúčenku s inštruktorkou, vyskúšať si tradičné japonské hračky, až po vyskúšanie si kimona aj s výkladom. To ma tešilo asi najviac, aj keď to nebolo najkvalitnejšie kimono. Slečna ma pri obliekaní použila o všetkých zásadách obliekania kimona - do ktorej strany sa má viazať, aby ste nevyzerali že ste mŕtvola, kam má smerovať mašľa, aby ste neboli prostitútka a iné. Každému, koho zaujíma japonská kultúra, odporúčam toto famózne múzeum navštíviť!

A to bol koniec nášho nezabudnuteľného víkendu v Poľsku. Boli ste už niekedy v Poľsku? Ak nie, napravte to, rozhodne to stojí za to!









 

You Might Also Like

0 komentárov

#follow me on instagram