V kine videné

augusta 03, 2017

Odkedy mám kino bližšie ku bytu, mám pocit, že som tam varená-pečená. Za posledné dva roky som bola naozaj veľakrát v kine, až mi je ľúto mojej peňaženky. Ale veľa z tých filmov za to naozaj stálo. Tak som sa rozhodla písať články o filmoch, ktoré som si na plátne pozrela. Dnes to bude o filmoch, ktoré som v kine videla za posledný rok. Budem rada, ak mi napíšete aj váš názor na tieto filmy, tak sa do toho pustíme.
Po kliknutí na obrázok budete presmerovaní na jeho zdroj


No, začnem hneď s týmto prazvláštnym počinom, kto videl, určite vie o čom hovorím. Nebojte, ďalej nájdete aj normálne filmy, ale tento som videla asi najdávnejšieA predstavte si, bola som na tom v kine až dvakrát (nechápem tomu). Prvýkrát som bola s mojou Drahou polovičkou, druhýkrát s kamoškou a "jogurtíkmi" (to sú tie mini vodky v kelímku). A hoci všetci sú touto "rozprávkou" pohoršení, mňa celkom pobavila. Nebola s tých najhorších a najtrápnejších, aké som kedy videla. Trápny bol skôr slovenský dabing a rovnako aj titulky. Ak máte aspoň aké-také znalosti z angličtiny, odporúčam pozrieť si rozprávku v originálnom znení, vtipy dávajú väčší zmysel a sú častokrát veľmi vtipné. Čo sa deja týka, neprináša na plátna nič nové, revolučné. Potraviny si nažívajú v obchodnom dome v mylnom domnení, že keď si ich ľudia kúpia, stanú sa vyvolenými a čaká ich úžasný život. Keď však zistia pravdu, snažia sa s tým niečo urobiť. A tak párok, buchta, bagel a mexické niečoakotortila vyskočia z košíka a snažia sa cez rôzne vzťahové aj iné prekážky dostať naspäť do svojej uličky. Tak prostý dej. Počkajte si však na zvrat, je to celkom zábava. Ak máte radi prasačiny a filmy podobné Tedovi a viete sa pozrieť na akýkoľvek humor s nadhľadom, určite je to rozprávka, ktorá dokáže zabaviť každú partu.




Film, ku ktorému keď som videla trailer, túžobne som ho očakávala. Mám rada sériu filmov Underworld, a aj napriek tomu, že stále nové a nové diely filmových sérií väčšinou stúpajúcim počtom dielov strácajú na kvalite, v tomto prípade to neplatí (teda aspoň podľa mňa). Každá časť ma vždy v niečom prekvapí, odhalí nové súvislosti a donúti ma túžobne očakávať ďalšie pokračovanie. Inak to nebolo ani s touto časťou. Nádherná Kate Beckinsale je stále nádherná a sexy, navyše tu hrá "Čtyřka", teda Theo James (pre mňa je to proste Čtyřka zo série Divergencia), ktorý má vizuálne rozhodne čo ponúknuť. Veľa bojov, upírov, vlkolakov a krvi, sexy herci a o vizuálny zážitok máte postarané. Teda ja určite. K príbehu veľa nedodám, bitka medzi upírkou, upírmi a vlkolakmi (Lycanmi) pokračuje...Hlavná hrdinka Selena bojuje proti obom rodom, netušiac, kde je jej dcéra a milovaný muž, a či vôbec žijú.
PS: Moja najobľúbenejšia scénka bola rozhodne vytrhnutá chrbtica, hodí sa k nej frazeologizmus Nemať chrbtovú kosť, ale doslova.


Vo všeobecnosti neobľubujem vojnové filmy, jediný, ktorý ma kedy bavil a naozaj zaujal bol Zachráňte vojaka Ryana. Na tento film chcela ísť moja Drahá polovička, tak som sa obetovala a išla (aby nepovedal, že stále vyberám filmy ja a aby tam nezaspal, ako na Hobitovi, hanbím sa za to ale ja som ohúrená sledovala to, o čom on asi sníval). A tak sme na to nakoniec šli a poviem vám, tento film predčil aj Toma Hanksa v Ryanovi. Naozaj krásny film, ktorý ma chytil za srdce a do poslednej minúty ma bavil. Zaujímavý, neopozeraný dej, ktorý nie je ako každý druhý film v tomto žánri. Mladý chlapec, ktorý narukuje do vojny ale zaprisahá sa, že ako silno veriaci do ruky nevezme zbraň. Tak sa stane medikom a hoci kvôli odmietaniu zbrane nenájde pochopenie u svojich spolubojovníkov, na bojisku sa ukáže jeho odhodlanie. Pri boji na vysokom útese bojuje v prevej línii a napriek neutíchajúcim výstrelom holými rukami zachráni z bojiska všetkých svojich zranených spolubojovníkov a po jednom ich spustí z útesu. Naozaj zrodenie hrdinu, povedala by som. A navyše doba, ktorá je vo filme prezentovaná je podľa mňa doba, v ktorej ženy a muži vyzerali naozaj dobre (niežeby to bolo ku filmu a recenzií dôležitá poznámka, ale chcela som to napísať).


Dlho očakávaný film podľa príbehu autorky Harryho Pottera, J. K. Rowlingovej. Úprimne, trailer ma veľmi neoslovil, no ako fanúšička Harryho Pottera som si tento film poctivo zhliadla. Dokonca som na ňom bola v špeciálnom IMAX kine.No pravdupovediac, film ma veľmi nebavil. Možno som mala priveľké očakávania, ale nebolo to úplne ono. Grafické zobrazenie bolo naozaj pekné, príšerky aj prostredie sa mi páčili, čo zosilňoval aj ten IMAX, no príbeh ma až tak veľmi neoslnil. Herec v hlavnej úlohe nebol pre mňa "to pravé orechové", sexy Collin Farrel sa mi do role hodil iba tak tak no vždy viac ako ten, kto sa z neho nakoniec vyklul (nechcem prezrádzať, no bola som nepríjemne šokovaná). Čo sa deja týka, chlapík Newt prichádza do New Yorku a postráca magické tvory, ktoré sa snaží chrániť a treba ich pochytať. A potom je tu "tajomný" záporák. Nič víc, nič míň. Ako plus však vidím už spomínané grafické prevedenia, na fantasy tvory mám slabosť, a myšlienka ochrany ohrozených druhov mi je tiež po chuti. Ó, a ešte sa mi páčia samoupratovanie kúzla, to by som brala.


Ak nemáte radi typické americké komédie s občasnou dávkou trápnosti a otrepaných vtipov, táto sa vám asi páčiť nebude. Ale nebola najhoršia. Dokonca som sa aj celkom pobavila. Ale to bude asi stúpajúcou hladinou alkoholu. Mali sme babskú jazdu, a chceli sme ísť do kina na niečo, čo nebude romantika alebo doják. Takže bolo rozhodnuté o žánri, teda komédia. A toto bola jediná, ktorú dávali. No keď si do kina vezmete fľašu vodky a niekoľko litrov pukancov, zrazu sa neviete prestať smiať. Niekedy až do plaču (pri scéne s maskovaním, to som sa skoro pocikala). No keď som si film pozerala doma s Mojou drahou polovičkou, nebolo to zas až také vtipné. No stále nie tá najhoršia komédia. Mala niečo do seba. Chlapík hnaný láskou ku blondínke vykradne úschovňu peňazí, v ktorej pracuje a potom sa musí skrývať v Mexiku. Sranda na tom je, že je to podľa skutočnej udalosti.


Dokonalý film na babskú jazdu. Je tam romantika, zábava, sex a všetko, čo my baby očakávame od takéhoto filmu. A navyše, všetky sme si potichu povedali že chceme tučnú srandovnú kamošku. Film hodnotím veľmi pozitívne, preto som na ňom bola v kine dvakrát. A šla by som znovu, verte mi. Herečky ma bavili, príbeh ma bavil a tak celkovo, popri tých všetkých drámach čo v kine teraz dávajú, to bolo príjemné osvieženie. S Alice sa rozíde jej dlhoročný priateľ a tak sa sťahuje do (úžasného a krásneho) bytíku v New Yorku, kde si našla prácu. Učí sa, ako má byť single. V tom jej pomôže promiskuitná kamarátka Robin, ktorá si náramne užíva single život. A možno viac ako hlavný príbeh ma bavil príbeh Alicinej sestry, ktorá je staršia a nemá dieťa, no potom si nájde milého o dosť mladšieho chlapca. Už pri ich zoznámení som sa váľala smiechom, a keď potom boli v obchode s detskými potrebami, roztomilosťou som sa skoro roztopila. Opäť odporúčam film pozerať v originálnom znení. A Oscara pre nádherné dieťa na pôrodnickom oddelení (a to deti vážne nemám rada).


Napriek všetkým kritikám hráčov, ktorý hrali všetki časti hry, podľa ktorej bol film natočený si myslím, že film nemusí byť vždy ako originál, rovnako ako to platí o filmoch natočených podľa knihy. A práve tento film sa mi páčil, bez ohľadu na to, či bol presne podľa hry alebo nebol. A hoci som hru nehrala, nakoľko môj notebook ju nezvládol, viem že film nebol úplne korektný vo všetkých smeroch. No film sa mi páčil, mal skvelý soundtrack, sympatické postavy a skvelý príbeh. Pasáže z minulosti boli plné akcie a veľmi sa mi páčili. Tajné sekty a spolky ma vždy veľmi zaujímali, o asasínoch som toho veľa čítala, rovnako aj o templároch. Dej poukazuje na boj medzi týmito dvoma sektami o Rajské jablko a slobodnú vôľu. V budúcnosti existuje priamy predok jedného z asasínov, ktorý je však nanešťastie vezňom, ktorý má byť popravený. No po svojej poprave sa prebudí na záhadnom mieste. Mieste, kde sa použitím technológie zvanej Animus dokáže vrátiť prostredníctvom svojej DNA do doby, v ktorej žili asasíni a prevtelí sa do svojho predka Aguilara. Využívajú ho k tomu, aby našli spomínané Jablko.


Všetkými ospevovaný film so zápornými dobrákmi. A nečakane, alebo skôr očakávane, oslovil aj mňa. Zo zásady pozerám všetky filmy, kde hrá Will Smith, je to moja platonická láska. A taktiež, keď môj otec, môj najväčší filmový parťák videl trailer, bolo rozhodnuté, že na film pôjdeme, aj keby traktory padali. A neľutujem. Film ma veľmi pobavil, nasmiali sme sa ako kone, aj príbeh bol celkom obstojný, aj keď ničím v tomto žánri jedinečný. Boj dobra proti zlu, aj keď dobro predstavovali záporáci. Samozrejme sa mi páčil aj Joker a jeho "lovestory", aj keď som čítala kritiku zarytých fanúšikov komiksov. Opäť sa však dokážem odosobniť od pôvodného príbehu rovnako ako v prípade Assassin´s Creed takže mi môžu všetci kritici vyliezť na hrb.


Inferno (2016)

Moje želanie sa naplnilo, a tak sa po fenomenálnych Anjeloch a démonoch a DaVinciho kóde natočilo aj Inferno. Hoci ako pri predošlých častiach sa nedalo do filmu zaradiť kvantum vecí z knihy, no film ako taký sa mi páčil. Opäť tu máme úžasného Toma Hanksa v úlohe symbológa, ktorý sa prebudí so zranením na hlave a stratou pamäte v taliansku. Po úraze hlavy sa mu zjavujú vidiny Danteho pekla, ktoré sa mi mimochodom veľmi páčili, boli skvelo spracované. A tak sa v ceste za svojimi spomienkami snaží zachrániť svet pred globálnou katastrofou. Nemôžem si pomôcť, aj napriek kritikám mám sfilmované Brownovky veľmi rada, rovnako aj Inferno nie je výnimkou.


Pre začiatok - nie som fanúšik muzikálov. Nikdy ma nenadchýnali, spievanie som prepínala aj v hociktorom seriáli. Ale čoho rozhodne fanúšik som, je Ryan Gosling. A preto som sa s kamarátkou na tento film vydala. Zo začiatku ma to veľmi nebavilo, no tešilo ma to, že som už bola v LA a film tak prinášal mnoho pekných spomienok. A nakoniec, ani ten spev nebol tak strašný. Až na úplný začiatok, tá pieseň sa mi nepáčila, ba mi až prišla istým spôsobom trápna. Ale keď to pretrpíte, začína príjemná romantiko-komédio-dráma. Emma Stone je tiež výborná herečka. A spolu s Ryanom sú skvelé duo. Zhodou okolností sa niekoľkokrát stretnú, až to neskôr prestáva byť náhoda. No v ceste za spoločným životom im stojí niekoľko prekážok, vrátane ich vlastných ambícií. Ale čo ma nahnevalo, bol rozhodne koniec. Vyšla som kvôli tomu z kina so zmiešanými pocitmi. Ale dodnes mi v mobile vyhráva "City of Stars", čo sa mi strašne strašne páči.


Som asi najväčším fanúšikom "disneyoviek",  preto som si pochopiteľne nemohla nechať ujsť nové spracovanie už toľkokrát spracovanej klasiky o čistej láske medzi kráskou a zvieraťom. A popravde, veľa vecí ma sklamalo (a to som do kina nešla s najväčšími očakávaniami). V prvom rade niečo, za čo síce nemôže samotný film, ale bola som tým znechutená - slovenský dabing. Ten bol totiž katasttrofálny. Po dlhých rokoch, čo mala Emma v slovenčine jednu a tú istú dablérku, zrazu ju dabuje iná. Jej hlas vám tam preto vadí, keďže starého psa už novým trikom nenaučíš. To by sa ešte ako-tak dalo zniesť, ale to strašné nadabovanie resp. prespievanie pesničiek, ktoré vôbec nesedelo s ústami herečky, to už bola iná káva. Mala som s kamarátkou v pláne ísť na originálne znenie, žiaľ, v kine premietali iba nadabovanú verziu. Ďalšia vec, ktorú by som "vypichla", je výber herca do hlavnej úlohy Zvieraťa. Keď bol zvieraťom, vyžaroval niečo mužné, ba až sexy, no a keď sa premenil na človeka...Neviem či to mám komentovať. Herec mi vôbec nebol po chuti. Toľko k tomu. Asi ostanem pri klasickej, kreslenej verzii, nakoľko aj napriek sľubom, že toto spracovanie prinesie nový príbeh, nie je to nič, čo už by sme nevideli predtým.


Pri tomto filme naopak, som videla predlohu, teda anime rovnomenného názvu. A od chvíle, čo som videla trailer, som sa tešila a vedela že to bude pecka. Nie som sklamaná, naopak veľmi očarená. ˇJediné čo ľutujem, že som nešla na tento film do IMAX kina, alebo aspoň 3D. Film bol neskutočná pastva pre oči, a to nevravím iba o nádhernej Scarlett Johansson v hlavnej úlohe ale najmä prostredia a efektov. Veľmi dobré spracovanie predlohy z 90tych rokov, aj keď som bola trochu sklamaná absenciou japončiny (aj keď to je americký film a chápem globalizáciu a priemerného diváka ale aj tak). Akčné scény boli rovnako vynikajúco spracované. Jednoducho pre mňa takmer dokonalosť. Scarlett sa do role hodila dokonale, príbeh bol vystihnutý celkom obstojne, aj keď nie tak do hĺbky. Hlavná hrdinka Major pracuje na oddelení proti kyberzločinom, no sama je kombináciou robota a človeka. Začnú sa jej zjavovať výjavy z jej minulosti a tak popri boji proti spoločnosti Hanka Robotics zisťuje, čím je vlastne zač.


Kruh mi vždy prišiel ako jeden z najdesivejších hororov, a je to tiež horor z môjho "detstva" (nebola som už úplne dieťa, ale je to postarší horor). Preto keď som sa dozvedela, že chystajú pokračovanie, nemohla som si ho nechať ujsť. A viete čo? Myslím, že som na neho nemala ísť. Mala som si zanechať dobrý dojem zo starého dobrého hororu Kruh. Nová časť ma už nedokázala vydesiť, ani len naplašiť, ani len vo mne zanechať nepríjemné pocity, keď som potom bola sama doma. Nezanechal vo mne nič, ba niekedy som sa až smiala z márnych pokusov vystrašiť niekoho v kine. Príbeh už nie je ničím zaujímavý, na klasickej kazete sa zrazu objavujú nové obrazy, ktoré tam predtým neboli a vôbec, je to umelé preťahovanie a vyhrabávanie niečoho, čo to vôbec nepotrebuje. Áno, príbeh sa snaží byť inovatívny, pomocou vedy a pokusov sa vysokoškoláci pod vedením Leonarda z Big Bang Theory (prepáčte, ale on sa mi sem vôbec nehodil) snažia vyriešiť záhadu kazety, ktorá zabíja. A zvyšok filmu je to opäť hľadanie miesta pôvodu Samary a podobne, čo už sme videli, dvakrát. Ale aby som nebola iba kritická, nebol to úplne najhorší remake klasického hororu, skúste napríklad "fenomenálne" spojenie dvoch kultových hororov Sadako vs. Kayako (spojenie Kruhu a Nenávisti) alebo remake hororu Blair Witch.



Do kina som išla trošku s obavami, nakoľko predošlý Piráti z Karibiku ma vôbec nebavili, niekoľkokrát som pri tom zaspala a pozrela som si to vážne iba z povinnosti, ak by to náhodou nadväzovalo na túto časť. No ostala som milo prekvapená, ba až nadšená! Pre mňa po trojke najlepšia časť! A dokonalé ukončenie série o pirátoch, hoci to asi ukončením nebude, z ohľadom na scénu po titulkoch. Ale osobne si myslím, že už to malo byť koncom. Všetko do seba perfektne zapadlo, každý dostal čo chcel a tak celkovo, dokonalý "happy end". A nie ďalšie umelé naťahovanie, ako v prípade štvrtého dielu. Príbeh bol rovnako zaujímavý, zakliaty španielsky bojovník proti všetkým pirátom ostal zakliaty medzi životom a smrťou, keď ho uväznil mladý pirát Jack Sparrow (ktorý bol mimochodom veľmi zle spravený na opäť mladého, jediná vec čo sa mi vo filme nepáčila). Zo začiatku pôsobí deisvo a hrôzostrašne, no keď počujete niekoľkýkrát ako vyslovuje meno Sparrrrrow, už sa len smejete. A keď sa tento Salazar dostane z uväznenia, hneď si to páli za pomstou. Ako hlavnú postavu to však máme okrem Jacka aj syna Willa Turnera a dojímavý vedľajší príbeh Barbossu a jeho novoobjavenej dcéry.


A nakoniec najčarstvejší film, ktorý som videla pred dvoma dňami. Nie som veľký fanúšik superhrdinov, jediný Ironman ma bavil aj to len kvôli Robertovi. Ale žena superhrdinka ma zaujala. A nesklamala. Film ma bavil, akčné scény boli dobre spracované, herečka krásna (+ zaujímavosť, vraj pri niektorej scéne, ktorú bolo treba neskôr dotočiť bola herečka tehotná a tak na jej brucho bolo umiestnené zelené plátno, sranda nie?) a najmä neopozeraná, mužský charakter rovnako sedel. Jediný charakter, ktorý sa mi na svoju rolu nehodil bol hlavný záporák. Neprezradím, kto z postáv to nakoniec bol, ale nesedel mi do postavy boha Áresa. Ale celkovo ma film veľmi zaujal, pobavil, zosmutnil a niečo vo mne zanechal. A teraz stručne ku deju, po vojne medzi bohmi, kde boh vojny Áres takmer porazil Zeusa, ktorý stvoril ľudí. Aby na svete nezavládla vojna, stvoril Zeus ostrov Amazoniek, medzi ktorými bola aj mladá Diana, ktorá podstúpila tvrdý tréning. Jedného dňa sa na skrytý ostrov dostal človek, muž, ktorý predostrel Diane krutú pravdu o svete plnom vojny. A tá vyhútala, že je za tým určite Áres a tak sa vydala ho poraziť spolu so svojim novonadobudnutým priateľom.

Toľko k môjmu filmovému roku. Snáď sa vám moje "recenzie" páčili, a to už či s nimi súhlasíte alebo nie. Zaujíma ma aj váš názor na spomínané filmy, takže budem rada, ak sa o ne podelíte v komentároch a čo-to si o nich popíšeme, ja som filmový nadšenec! :)

You Might Also Like

0 komentárov

#follow me on instagram