TOP 7 filmov "s chorobou"

augusta 24, 2017

Som obrovský filmový nadšenec, a tak som si dnes pre vás pripravila zoznam najlepších filmov, v ktorých sa vyskytuje nejaká vážna choroba. Tento článok by sa dal nazvať aj TOP filmy zo slzavého údolia...
Vybrala som z viacerých žánrov, nie je to vždy iba čisto dráma/tragédia. Pri mnohých z nich sa aj nasmejete, niekde sa zas chytíte za srdiečko. Každopádne, pripravte si vreckovky a poďme na to!

zdroj obrázku
7. Malý kúsok neba (2011)
Choroba: rakovina
Žáner: romantická komédia, dráma
V hlavných úlohách sa nám predstavuje krásna Kate Hudson a Gael Garcia Bernal, ktorých k sebe osud priniesol za netradičných podmienok. Keď Marley navštívi lekára, zo zásady sa jej zmení život. Dozvie sa, že má rakovinu. A navyše jej to povie mladý sympatický lekár. No namiesto toho, aby upadala do depresie, si začne život spolu s novou láskou užívať a vyťažiť z každej chvíle čo najviac. 
Začala som zľahka, pretože tento film ukazuje chorobu aj z inej stránky, kedy hlavná postava neupadá do depresií a neopustila sa, naopak, má veľmi pozitívny prístup k životu a snaží sa užiť si všetky jeho radosti. Napriek tomu, že je tento príbeh smutný, odnesiete si z neho okrem sĺz aj veľmi príjemný pocit. Verte mi.

zdroj obrázku
6. Na vine sú hviezdy (2014)
Choroba: rakovina
Žáner: romanitcký, dráma
Pokiaľ sa jedná o filmy, v ktorých sa nejakým spôsobom vyskytuje rakovina, tak Na vine sú hviezdy nemožno vynechať. Film, ktorý vyvolal obrovský ošiaľ. Nie že by išlo o úplne prelomový film, jednoducho sa uchytil a stal sa veľmi obľúbeným, rovnako ako jeho knižná predloha. Ak ste niekedy videli film s touto tématikou, pravdepodobne to bol práve tento. Kto by sa nechcel dobrovoľne deprimovať romantikou a drámou zároveň?
Hazel Grace (Shailene Woodley) a Gus (Ansel Elgort) sa spoznajú na sedeniach podpornej skupiny pre boj s rakovinou a na základe spoločných záujmov sa do seba zamilujú. Ich vzťah je plný romantiky, humoru a lásky ku knihám. Jediným háčikom v tomto na prvý pohľad dokonalom vzťahu je, že Hazel trpí rakovinou. Gus sa jej preto snaží splniť všetky priania, ktoré v živote má. Romantický a veľmi dojímavý príbeh mladej lásky, ktorá prekonáva tie najťažšie prekážky. Film má nakoniec celkom nečakaný koniec (teda aspoň pre mňa určite). 

zdroj obrázku
5. Dlhá cesta (2002)
Choroba: leukémia
Žáner: romantický, dráma
S romantikou pokračujeme aj ďalším snímkom, ktorý sa sprvu hrá na typický americký film zo stredoškolského prostredia. Chalan (Shane West) patrí k tej partií "obľúbených", dievča (Mandy Moore) zas patrí k outsiderom, z ktorej si parta obľúbencov často uťahuje. Zhodou náhod sú však Landon a Jamie donútení spolupracovať, a tak sa medzi nimi zrodí ten nádherný cit. A tak sa z obľúbenca a rebela stane outsider a zo škaredého káčatka sa vykľuje krásna žena. A že títo herci naozaj dobre vyzerajú, len čo je pravda! V A práve v chvíľach najväčšieho šťastia vyjde najavo krutá pravda o Jamiinej chorobe. Ako sa s tým obaja popasujú, to už si pozrite sami. 
Za mňa stále jeden z najkrajších filmov tejto kategórie, je jedno koľkokrát ho pozerám, vždy ma rovnako dojme. Nádherná herečka v hlavnej úlohe, taktiež hlavný mužský protagonista je veľký fešák, vo filme je skvelý výber pesničiek. Tento film má u mňa vždy miesto. A odporúčam ho na babské piatky pri víne.

zdroj obrázku
4. Predtým, ako som ťa poznala (2016)
Choroba: trvalé poškodenie miechy s následným úplným ochrnutím
Žáner: romantický, dráma
Ako posledný z kategórie romantických drám tu máme krásny snímok Me before you, so zaujímavým hereckým obsadením. Hlavnú úlohu si tu zahrala Khaleesi, pardon, Emiilia Clarke v spolupráci s jej veľaváženým obočím, a Sam Claffin, ktorý si práve odskočil zo smrteľnej arény. Dokopy ich dala veľmi nešťastná náhoda - Will je po dopravnej nehode na vozíku, a je ochrnutý. Život ho už omrzel, a tak si jeho rodičia najali dievča, Louise, ktorá mu má navrátiť elán do života a odhovoriť ho od úmyslov asistovanej samovraždy. Čo však netušia je, že sa do seba zamilujú. Kto by nemiloval obočie Louise, ktoré tvorí samostatne žijúci organizmus, jej vycibrený štýl obliekania a obrovský úsmev, ktorým rozjasní aj ten najchmúrnejší deň? 

zdroj obrázku
3. Sudca (2014)
Choroba: rakovina, retardácia
Žáner: dráma
Na začiatok je nutné povedať, že choroba nie je hlavným námetom filmu. Ale nakoľko sa v ňom vyskytuje, a zohráva dôležitú úlohu, zaradila som tento film do rebríčka.Hlavné úlohy si zahrali skvelí oscaroví Robert Duvall a Robert Downey Jr.. Hank je úspešný právnik, ktorý sa vracia do svojho rodného mesta kvôli pohrebu svojej matky. Okrem dvoch bratov ho však doma čaká aj nepekný vzťah s otcom, ktorý je sudca. Hank sa neplánoval zdržať dlho, nakoľko nemá v úmysle predlžovať nepríjemnú atmosféru v dome. No po nečakanom zvrate, kedy sa jeho otec stane podozrivým z vraždy, sa ho rozhodne zastupovať.
Tento film sa zaradil medzi moje obľúbené drámy, aj keď nie som fanúšikom filmov tohto typu (súdnictvo, právnictvo). Mňa osobne zaujala "rodinná" dráma vo filme, a najmä rozvíjajúci sa vzťah otca a syna. Obaja herci podali skvelý herecký výkon. Usudzujem, že film sa môže pre niekoho zdať dlhý, ale rozhodne stojí za to.
 
zdroj obrázku
2. Je to aj môj život (2009)
Choroba: leukémia
Žáner: dráma
Ak ste si doteraz mysleli, že vás film nedokáže rozplakať, tak pri tomto sa pripravte na najhoršie slzavé údolie. A komu tento film nezahrá na city, pravdepodobne žiadne nemá. Asi najdojímavejší film z rebríčku ukazuje, čoho všetkého dokážu byť ľudia schopní. 
Anna (Abigail Breslin) sa narodila iba z jediného dôvodu - aby sa stala darkyňou orgánov pre svoju staršiu sestru, ktorá od detstva trpí leukémiou. Aj napriek tomu má Anna so svojou sestrou krásny vzťah. No rozhodla sa, že už ďalej nechce byť len "schránkou" na orgány, a preto vyhľadá právnika, ktorý ju bude v jej ceste za slobodou obhajovať.
Naozaj dojímavý príbeh o niečom, čo je absolútne hrozné. Predstava, že také niečo vo svete existuje, je sama o sebe strašná. Tento film rozhodne odporúčam každému, kto sa práve cíti na poriadnu dávku depresie.
zdroj obrázku
1. Nedotknuteľní 
Choroba: ochrnutie
Žáner: komédia, dráma
Na prvé miesto som dala film, ktorý bol absolútnou špičkou. Možno to bolo aj tým, že to bola komédia, a o vážnej chorobe podala úplne iný obraz. Kto tento film videl, ten určite súhlasí s prvým miestom v tomto rebríčku.
Ochrnutý aristokrat Philippe (François Cluzet) si vyberie ako svojho opatrovníka tú najmenej vhodnú osobu - práve z väzenia prepusteného Drissa (Omar Sy). Prostredníctvom hudby a humoru sa medzi nimi vytvorí pevné priateľstvo, aj napriek tomu, že obaja pochádzajú z úplne opačných spoločenských vrstiev. Film ukazuje, ako sa dá aj napriek závažnej chorobe žiť život naplno a šťastne.

You Might Also Like

0 komentárov

#follow me on instagram