MANGA vs. ANIME│Bokura ga Ita

augusta 03, 2017


Anime
Počet dielov: 26
O anime/mange z iných stránok: Wikipedia | MyAnimelist | Wikia | Akihabara

Manga
Počet kníh/kapitol: 16 kníh/70 kapitol
Žáner: shoujo, romantika, dráma

Stručný dej:
Anime/manga: (Nakoľko manga sa ani o chlp neodlišuje od anime, preto napíšem dej pre obe naraz.)
Mladá Nanami Takahashi nastupuje do novej školy a jej jediné prianie je nájsť si čo najviac priateľov. Je však dôležité im naslúchať a neprepočuť ich mená (však, milá Nana?). Keďže si nezapamätala meno svojej novonadobudnutej kamarátky, a chcela jej dať hlas pri hlasovaní do triedneho výboru, spýtala sa prvého chlapca, ktorého stretla. A tým chlapcom bol zlomyseĺný Yano Motoharu, ktorý jej však povedal iné meno, čo nakoniec spôsobilo trapas pred celou triedou. Niet však tohoto trapasu, a možno by sa nikdy nezačal ich príbeh.Romantický a svieži príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí zažívajú svoju prvú lásku. No Yano už si svoju prvú lásku v minulosti zažil a minulosť ho stále prenasleduje. Ako sa celý románik vyvinie si už pozrite sami.
Manga: Tam, kde končí anime, pokračuje manga v 32 kapitole. Dovtedy sa dej vôbec nelíšil (až na pár extra kapitol, ktoré však nijako neovplyvňujú dej). Manga začína o niekoľko rokov po príbehu z anime, kedy Nana žije v Tokiu a o Yanovi od strednej školy nič nepočula. No neprestala na neho myslieť. A keď sa zrazu ozve starý priateľ zo strednej školy, Yanov najlepší priateľ a tiež ctiteľ Nanami, začína zisťovať, čo sa v skutočnosti dialo posledných pár rokov v živote jej priateľov. Manga postupne odhaľuje skutočnosti, ktoré sa počas spomínaných rokov diali a prečo sa Yano neukázal. O tom, či sa nakoniec Yano s Nanami stretnú sa dočítate v mange! (aj keď, je to shoujo manga takže je to dosť predvídateľné).


Postavy:
Hlavnou postavou je Nanami Takahashi, mladé roztomilé dievča, na ktoré si spomeniete vždy, keď uvidíte niečo detské a roztomilé. Ako to už v shoujo anime chodí, príliš rýchlo sa beznádejne zamiluje do miestneho playboya a "uženie" ho do vzťahu. Vždy rada pomáha, no ešte viac jej ide všetko pokašlať a nechať sa zachraňovať Yanom. Je hlúpa na učenie, za to veľmi angažovaná do medziľudských vzťahov. Medzi jej koníčky patrí najmä riešenie Yanovej minulosti a odmietanie jeho chlípnych dotykov. Ale inak je veľmi dobrosrdečná a oddaná láske celým svojim srdcom.
Už spomínaný, všetkými milovaný Yano Motoharu je najpopulárnejší chlapec na škole, o ktorom sa šíria klebety po celej škole. O tom koľko priateliek mal na základke, koľko dievčat sa mu vyznalo, o jeho bývalej priateľke. Náhodne sa jedného pekného dňa stretne s Nanou a vtedy ešte netuší, aký životný prevrat to pre neho znamená. Napriek tomu je stále tým, čím je - typický dokonalý shoujomangachlapec, ktorý sa dobre učí, všetci sa na neho spoliehajú, lámač sŕdc, trochu drzý a sarkastický najmä k Nanami, no nakoniec vždy urobí niečo nečakane romantické.
Yano má najlepšieho kamaráta, ktorým je Takeuchi Masafumi. Najlepším kamarátom je však len dovtedy, kým sa nezamiluje do Nany. No napriek tomu je úžasný priateľ ktorý si cení priateľstva viac než čohokoľvek iného a tak je dlho vo "friendzone". Je to ten milý chapík, nevýrazný, no aj tak ho musíte milovať a nechápete, prečo hlavná hrdinka miluje toho blba namiesto tohoto úžasného muža.
A potom je tu tá postava, ktorú musíte nenávidieť, Yuri Yamamoto. Súcitíte s ňou, je to ťažké, byť vždy tá druhá, zabudnutá rodičmi, zneužitá priateľom svojej mŕtvej sestry (hups, asi som prezradila veľa), ale aj tak - tak hnusný charakter by ste v inej mange tohoto žánru asi ťažko hľadali! Mieša sa do všetkého, stále sa objaví keď to najmenej čakáte aby všetko pokazila. Nemám k tomu viac čo dodať, neznášala som ju od začiatku až do konca, ale vytvorte si názor sami.

Moje postrehy z anime aj mangy
- v pokračovaní mangy od 32. kapitoly, môžme vidieť ako Nana dospela. Jej charakter je výrazne dospelejší, po fyzickej a najmä psychickej a emocionálnej stránke vyspelejší. No akonáhle do jej života opäť vstúpi Yanova prítomnosť, už tu máme opäť tú starú Nanu zo strednej školy. Dosť ma to nahnevalo!
- aha, takže ona je vlastne ešte stále panna?
- pri anime som bola zaujatá myšlienkou, že by si Nana mala zvoliť Takeuchiho. Pri mange som o tom bola absolútne presvedčená, no potom, keď som si uvedomila ako veľmi Takeuchi dospel a stal sa z neho takmer poloboh, mením svoj názor - stále si myslím, že je lepší ako Yano ale už si nemyslím, že by si ho hus ako Nanami zaslúžila!
Zaujímavosti
- ku tomuto príbehu boli natočené aj dva filmy - Bokura ga Ita a Bokura ga Ita: Part 2

Opening a ending - rovnako, ako príjemná bola kresba a farby aj anime aj mangy, tak príjemný má aj opening a ending, taktiež príjemné osty, ktoré sprevádzali všetky dôležité scény.
Na záver by som ako zhrnutie odporučila si anime pozrieť, je veľmi milé a aj dramatické, občas predvídavé a občas prekvapivé. Mne osobne sa príbeh veľmi páčil, je to jedno z veľmi dobrých anime tohoto žánru. Ak ste anime videli, tak mangu odporúčam čítať naozaj až od kapitoly 32 nakoľko sa od anime vôbec nelíši, ale pre opakovaný zážitok si ju kľudne prečítajte :).

You Might Also Like

0 komentárov

#follow me on instagram