Inuyasha

augusta 03, 2017

(zdroj obrázku - Google)
O anime z iných stránok: Wikipedia | Myanimelist | Wikia | Akihabara


Moja recenzia:
Na začiatok priblížim stručný dej: Mladá Higurashi Kagome žije so svojou mamou, bratom a dedkom v svätine. Žije si obyčajný život teenagera v modernom Japonsku. No v deň svojich 15 narodenín objaví drahokam a studňu, ktorá ju prenesie do doby feudálneho Japonska, plného rôznych bytostí - od kňažiek až po démonov, s ktorými bude mať okamžite česť sa spoznať. Tu, v tejto takmer rozprávkovej dobe sa jej podarí prebudiť začarovaného, 50 rokov spiaceho polodémona Inuyasha. No, nanešťastie, Kagome sa (vraj) podobá na jeho bývalú lásku - kňažku Kikyo, ktorá však už nežije, no to Inuyasha nevie. Práve ona strážila posvätný drahokam Shikon no Tama, po ktorom túžil každý démon či polodémon. A teraz po ňom priahne aj Inuyasha. No práve vo chvíli, kedy sa drahokam objaví, ho Kagome pomocou šípu rozbije a jeho črepiny sa rozletia do všetkých možných strán. A práve tu začína príbeh, v ktorom sa Inuyasha a Kagome vydajú tieto črepy hľadať, aby ho mohli opäť spojiť. Na svojej ceste stretnú rozkošného malého démona Shippa, lovkyňu démonov Sango, chlípneho mnícha Miroka a mnoho ďalších. Bude to náročná cesta (dlhá 197 častí plus zopár ďalších), najmä keď sa im do nej postaví úhlavný nepriateľ a teda hlavný záporák - Naraku.


Ako to celé dopadne - nuž, to už si musíte pozrieť sami. Teraz pristúpim k subjektívnemu hodnoteniu.
Postavy: V hlavnej úlohe sa nám predstaví Kagome, ktorá vie všetko. Samozrejme, že nie hneď na začiatku, no postupne v sebe objavuje stále nové a nové schopnosti - napríklad perfektné ovládanie luku a šípov. No to pravdepodobne súvisí s tým, že by mala byť prevtelením kňažky Kikyo. Tým pravdepodobne myslím to, že ako jej prevtelenie si ju všetci práve s Kikyo mýlia. No, vo všetkej úcte k autorke, podobnosť je minimálna. Či už povahovo a rozumovo, alebo najmä vo výzore. A či sú ostatn postavy tak blbé, že si ich dokážu podľa vzhľadu spliesť...Každopádne je to dievča, ktoré sa dostáva do nového sveta, kde si nájde nových priateľov, bojuje s démonmi (ktorý ju nedesia, všetko je OK), prežije svoju prvú lásku...A medzitým v normálnom svete trpí rôznymi chorobami, ktoré sú výhovorkou absencií v škole (je normálne, že 15 ročné dievča má chronickú bronchitídu, v škole to absolútne chápu a prajú skoré uzdravenie). No aj napriek absenciám dokáže školu vychodiť (jedno slovo - N E C H Á P E M). Čiže zhrnutie by bolo asi - šťastkárka! Ale aby som nebola len zlá, súcitím s Kagome a je mi jej ľúto, byť stále "tá druhá" nie je príjemné.
Ďalšia hlavná postava je samozrejme Inuyasha - polodémon s mierne rozdvojenou osobnosťou (to bude asi tým, že je polodémon). Je doživotne oddaný Kikyo a láske k nej, no tu sa sem-tam objaví aj nejaká tá chvíľka s Kagome, kedy si myslíte, že sa na tú mŕtvolu konečne vykašľaľ. Tieto chvíle sú prejavované najmä hlasnými výkrikmi :"Kagomeeee!" sem a tam. No aj napriek tomu, že ma maximálne SERIE jeho nerozhodnosť a láska k tej múmii, Inuyashu som si z určitých pohľadov obľúbila. Ale okrem mojich sympatií je to klasický hlavný hrdina anime - rozvíja si svoje superschopnosti, najčastejšie v boji s iným démonom, kedy je na pokraji smrti a zrazu objaví novú schopnosť či vylepšenie.
Čo sa týka nazvime to "hlavných vedľakších postáv" a teda Miroku, Sango a Shippoua, sa mi najviac k srdcu pritlačila práve Sango. Má veľmi ťažký osud, kedy jej brata posadne démon a zabije celú jej rodinu a priateľov. Stavia sa teda do pozície sestry ale zároveň aj protivníčky. Jej príbeh je silný, vždy som sa dokázala nejko vcítiť do jej kože. A samozrejme, je veľmi krásna (nehovoriac o rozkošnej Kirare). Čo sa týka Mirokua, je to chlípny mních, ktorý sa nejakým zázrakom páči ÚPLNE každej žene v celom feudálnom Japonsku a je si toho vedomý. Je charakteristický najmä tým, že si rád pochytká nejaký ten zadoček. A keď sa konečne dotkne aj toho pravého, konečne si myslíte (a ako ženské publikum sa aj potešíte) že už to bude vážne, čáry-máry romantika fuč! A hoci je nenapraviteľný, jeho obetavú postavu si určite obľúbite. A nakoniec je tu Shippo, malý líščí démon, ktorému démon zabil otca. S touto postavou som sa nevedela stotožniť. Asi to je preto, že mi príde strašne otravný (nemám rada také deti). A taktiež fillerové časti práve s ním som povinne zhliadla, ale ničím ma neoslovili. Ale sto ľudí, sto chutí.
O Kikyo len stručne (pretože je to moja najmenej obľúbená postava) - je (alebo skôr bola) to kňažka, ktorá mala za úlohu strážiť posvätný drahokam. No keď ju Inuyasha zradil a zranil, po svojej smrti sa dala spáliť spolu s drahokamom. No o 50 rokov ju priviedli naspäť k životu a tak sa stala chodiacou schránkou, ktorá blúdi po svete a zbiera duše. Celý čas si želáte, aby už zmizla a neotravovala vzduch, no práve v tých najlepších chvíľach sa samozrejme objaví. Pozitívum? Mmm, má pekné kimono, resp. oblečenie.
A na koniec spomeniem ešte Sesshoumarua. Spomedzi všetkých postáv som vybrala práve jeho, pretože je to (najmä ženskou časťou) fanúšikovský miláčik. Je to tajomný, zlý a sexy chlapec, okrem iného aj Inuyashov nevlastný starší brat. Narozdiel od Inuyashu je to čistokrvný démon, čo mu dá vždy riadne pocítiť. A hocisa nemajú v láske, internetom kolujú rôzne fanfictions práve tejto dvojice. A keď sa vám príbeh a postavy páčiť nebudú, verte mi, že práve kvôli tejto postave si toto anime dopozeráte a zamilujete práve tak, ako ja.

Openingy, endingy a soundtracky:
V takomto dlhom anime ich bolo samozrejme veľa, takže na TOMTO odkaze nájdete všetky openingy a endingy, a na TOMTO všetky OSTY (teda soundtracky).

Zaujímavosti:
- v roku 2003 sa anime v súťaži Anime Grand Prix umiestilo v kategórii Best Anime na treťom mieste.
- hlavný záporák Naraku vystupuje zabalený v kožušine pravdepodobne preto, lebo ho tvorcovia zamýšľali čo najodpornejšieho (japonskej mentalite sa totiž hnusia kožušiny a iné materiály pôvodom zo zvierat, pretože sú šintoizmom považované za "nečisté")
- Inuyasha sa občas správa ako pes (väčšinou v komických scénach) - občas ňuchá prikrčený k zemi, škriabe si uši nohami, keď je naštvaný alebo frustrovaný tak vrčí, občas sa dosucha vytriasol...Väčšinou toto správanie pútalo veľa pozornosti, no Inuyasha si to nevšimol, pretože práve myslel na ié veci
- Inuyashove obľúbené jedlo z modernej doby sú Instantné rezancové polievky

Kde sledovať v CZ/SK: HNS (všetky časti) | Čeknito (iba niektoré časti)

Zaujímavé odkazy a stránky:
Inuyasha.tumblr - jedna z najlepších tumblr stránok o tomto anime vôbec


You Might Also Like

0 komentárov

#follow me on instagram